Ahogy arról az Index beszámolt, durva dolog történhetett egy olvasójukkal, Dorkával, múlt pénteken. Ami még ennél is durvább az a közösség reakciója a hírre. De nézzük előbb, hogy mi is történt. 

taxi erőszak Facebook közösségi média

Fojtogatás és harmincezres lenyúlás egy taxi lehányásáért?

Figyelem, frissítve a poszt végén!

 

Dorka így írta le az esetét Facebookon (összefoglalva lejjebb):

taxi erőszak Facebook közösségi média


Tehát, Dorka állítása szerint, egy kollégája taxit hívott a számára, mivel egy céges rendezvényen gyógyszerre ivott és rosszul lett. A taxis kerülő úton vitte őt haza és mikor jelezte, hogy rosszul van, csak harmadszori kérésre állt meg neki. Sajnos a taxiból nem tudott időben kiszállni, így kihányt annak ablakán, ezzel beszennyezve a kocsi külsejét (elmondása szerint, a kocsi belseje tiszta maradt).

Erre a taxis 30 ezer forint kártérítést követelt tőle a tisztításra. Ezután kisebb vita következett erről az összegről, majd a taxis a helyszínre hívta két kollégáját. Az egyik kiérkező kolléga drótkerítéshez vágta Dorkát, majd fojtogatni kezdte és azzal fenyegette, hogy ha nem fizeti ki a pénzt, akkor megverik és megerőszakolják mind a hárman. Dorka ekkor átadta a bankkártyáját és beütötte a PIN kódját a taxisánál lévő terminálba.

taxi erőszak Facebook közösségi média
Kép a tranzakcióról 

A tranzakció után visszakapta a bankkártyáját és elszaladt. Mivel a mobilja lemerült, ezért arról nem tudott segítséget hívni. Egy közeli bár biztonsági személyzetétől meg hiába próbált segítséget kérni, azok elhajtották őt, de szerencsére a bár egyik vendége rendőrt hívott neki. A kiérkező rendőrök visszavitték őt a helyszínre, de nem voltak valami segítőkészek: kérdőre vonták, hogy miért ilyen sokára hívott csak rendőrt és, hogy miért hagyta el a helyszínt. Eközben ráadásul Dorka sokkos állapotba volt.

Hamarosan előkerült a taxis is - körülbelül másfél órával az eset után -, egy teljesen tiszta autóval. Lobogtatta a bizonylatot és azt állította, hogy minden törvényesen zajlott.

Dorkának a rendőrök azt mondták, hogy mivel nincsen rajta külsérelmi nyom és mivel 3 ember szava áll az övével szemben, ezért bár tehet feljelentést, de a végén könnyen előfordulhat, hogy őt büntetik meg rágalmazásért. (sic!) Ezért Dorka nem tett feljelentést akkor, csak másnap, a barátai unszolására, valamint, mert fájlalta a hátát és nem bírta a forgatni a fejét (természetesen elment az orvoshoz látleletet készíteni).

Mikor Dorka a taxitársaságot hívta, hogy a cégvezetőket elérje, és akár peren kívül rendezzék a dolgot, a diszpécser leterelte azzal, hogy hétvége van így nem tud a vezetőkkel beszélni. Az Index is kereste a társaságot, de a vezetőket ők sem érték el viszont az egyik diszpécser elmondta az ő verziójukat:

Állításuk szerint, Dorkának nem sikerült az ablakon kihánynia, és az autó belső kárpitja büdös és mocskos lett, a 30 ezer ennek jogos tisztítási díja. Azt is mondták, az utas ügyvédnő, ezért "fenn hordja az orrát", és attól tartanak, el fogja vinni a végsőkig az ügyet, "ügyvédként visszaél a státuszával". Ezen kívül állítják, az hogy gyógyszerre ivott, mindent elárul, valószínűleg nem emlékszik igazán a történtekre és össze-vissza beszél. 

taxi erőszak Facebook közösségi média

A rendőrség meg a következő választ adta szintén az újság megkeresésére: pénteken a nő többszöri kérdésre sem akart feljelentést tenni. Másnap, azaz szombaton viszont újra jelentkezett, és tanúként vallomást tett, és ez alapján a rendőrség - önbíráskodás gyanúja miatt - meggyanúsított egy férfit, akit ki is hallgattak.

Fontos információ még az esettel kapcsolatban a taxitársaság honlapján található ÁSZF egyik pontja, miszerint a taxis nem is kérhetett volna el 30 ezer forintot kártérítésre, valamint értesítenie kellett volna a diszpécsert, illetve hívni a rendőrséget, mikor Dorka nem akarta kifizetni az összeget:


A gépjármű megrongálása, az utastér vagy csomagtér maradandó beszennyezése, hányás, testnedv, illetve egyéb károkozás a esetén a gépjárművezető jogosult az utas által okozott károk megtéríttetésére.

Beszennyezés esetén a takarításért elkérhető maximális összeg 20.000,- Ft. lehet.

Amennyiben a káreseménnyel kapcsolatban a gépjárművezető és az utas nem tudnak megállapodni, a gépjárművezető köteles erről haladéktalanul a diszpécsert tájékoztatni és szükség esetén rendőri intézkedést kérhet. Amennyiben az utas igényli a káresemény kapcsán felmerült költségek igazolását, úgy a gépjárművezető köteles a tisztításról,  javításról kiállított számlát az utas részére bemutatni. 
 

Mondanom sem kell, hogy a közösségi média bírái, azaz a kommentelők rögtön beindultak, többen fejezték ki együttérzésüket Dorka irányába, viszont többen meg nekiestek, mert az áldozathibáztatás még mindig sokkal egyszerűbb. 

Nyilván csak az iszonyatosan primitív gondolkodásra jellemző az, amikor ennyit fogsz fel a történetből:

taxi erőszak Facebook közösségi média

A másik oldala a dolognak, hogy attól még, mert 3 taxis így viselkedhetett, még nem kellene az összes taxist halálra ítélni! Sajnos bőven találni ilyen kommenteket is, viszont itt egy taxis története, akinek a konkurenciájáról is meg van a véleménye: 

taxi erőszak Facebook közösségi média

A rendőröket viszont egyáltalán nem tudom megérteni, adott egy sokkos állapotban lévő nő, aki gyógyszerre ivott és elmondása szerint bántalmazták és ők mégsem hívnak neki mentőt (vagy viszik kórházba), függetlenül attól, hogy Dorka ezt kérte-e vagy sem. Ezt már csak emberségből is meg kellett volna tenniük. 

Megkerestem Dorkát az esettel kapcsolatban, sajnos még nem válaszolt, de amint visszaír frissítem a posztot. Annyi plusz információ már kiderült a Facebook oldala alapján, hogy a rendőrség állítólag már talált egy szemtanút, akit a héten hallgatnak ki.

taxi erőszak Facebook közösségi média

UPDATE: Zajlik az élet a taxitársaság Facebook oldalán, amiből kiderül, hogy a társaságnak van még mit tanulnia céges kommunikációról.

A következő véleményre:

Ezuton is szeretnek gratulalni Onoknek a soforjuk tegnap tanusitott viselkedesehez. Kerulouton hazavinni valakit? Fojtogatni egy not? Odahivni meg ket kollegat kemenykedni? Oszinten remelem, hogy az ugynek olyan visszhangja lesz, amilyet meg sose tapasztaltak...


Így sikerült válaszolniuk:

Kedves Utasunk!

Azért, mert egy sofőrünk (akit az Etikai Bizottság vizsgál) hibát vétett, talán nem az egész társaságot kellene minősíteni. Arról nem is beszélve, hogy a kedves barátnője nőiességét kiválóan leplező modorával és viselkedésével azt bizonyította, hogy szerinte bármit megtehet. A rágalmazása pedig pontosan annyira gyerekes, mint azt a gyógyszerre való alkoholfogyasztásával igazolta.

Üdvözettel,
Tele5Taxi

Valóban nem illik minősíteni egy társaságot 1 (3) ember feltételezhető "hibájáért" viszont, ha egy cég így kommunikál a hivatalos Facebook oldalán az már öngól.

Ami még ennél is "érdekesebb", egy hasonló szópárbaj alatt, a taxitársaság egyik alkalmazottjának (legalább is a profilja szerint náluk taxis) kommentje:

taxi erőszak Facebook közösségi média


Remélem a kollegina, már tanúvallomást tett a rendőrségen, hiszen állítása szerint fültanúja volt az eseménynek. 

Ha ez még nem is történt meg, arra azért volt ideje, hogy Dorka adatlapjáról letöltse annak személyes fotóit, amiből egyáltalán nem vicces, de annál ízléstelenebb  mémeket gyártson, majd ezt posztolja a saját Facebook oldalán.

Nem tartom helyénvalónak, ha egy cég beleszól abba, hogy az alkalmazottai mit oszthatnak meg a saját falukon, de most már azért tényleg oda kellene figyelni arra a nyamvadt PR-ra.

A képeket az alkalmazott azóta már törölte, amik alatt egyébként több, a társágnál dolgozó munkatárs (szintén a profiljaik alapján) lájkja is ott virított.
 

UPDATE2:

Kommentár nélkül:

taxi erőszak Facebook közösségi média

Forrás: Index, Index Facebook oldal, Dorka Facebook oldala, A taxitársaság Facebook oldala