Mostanában többen is belefuthattak abba a hírbe, miszerint a mai fiatalok teljesen elrugaszkodtak a valóságtól. Mert, hogy mi az már, hogy nettó 375 ezer forintot szeretnének keresni az első munkahelyükön? Mielőtt hazamennél a munkából és nyakon vágnád a gyereked (vagy a szomszédét, ha neked nincs), amiért ennyire irreálisan látja a jövőjét, előbb nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

pénz tinik átlagkereset GfK tanulmány

 

Honnan van ez az adat? A GfK Hungária Piackutató Intézet készített egy tanulmányt a Provident Pénzügyi  Zrt. számára (neve is van: Provident Családi Kassza Index Kutatás III. (2015)), amely során októberben 1097, 16 és 18 év közötti fiatalt faggattak, reprezentatív módon. Nem tudom, hogy kinek tűnt már fel, de valahogy, ha egy kutatást úgy jellemeznek, hogy reprezentatív, akkor az rögtön hitelesebbnek tűnik. 

Egyébként az ilyen kutatások módszertana elég durva matekot tartalmaz általában, hogy a mintában szereplők válaszai tényleg reprezentatívak legyenek, de ettől még baromi nehéz elhinni, hogy kicsit több mint ezer ember válasza, bizonyos hibahatáron belül pontos képet ad 300 ezer emberről (mert, hogy kb. ennyi 16 és 18 év közötti magyar van). A kutatás komolyságát tovább árnyalja az, hogy annak publikálása egy mindössze 6 képes diasor, de vonatkoztassunk el ezektől és nézzük a számokat.


Mit is akarnak ezek a fiatalok?


Akkor térjünk a lényegre! „Életed első munkahelyén milyen elvárásaid lennének a fizetéseddel kapcsolatban? Havi nettó bérre gondolj, tehát arra, amit a levonások után kézhezkapnál!” – erre a kérdésre kellett válaszolniuk, amire jött a 375 ezres válasz. DE! Először is ez az adat arra vonatkozik, aminek ők már nagyon örülnének, álmodozni (sic!) meg persze miért ne lenne szabad. Másodszor, a leghalványabb fogalmunk sincs, hogy hogy számolták ki a kutatást végzők ezt az adatot a válaszokból, mert azt ugye mondanom sem kell, hogy nem mindegy, hogy átlag, súlyozott átlag vagy például medián.

Egyébként ezek a fiatalok 234 ezret gondolnának korrekt fizetésnek és 158 ezer forint alatt nem mennének el dolgozni. Utóbbi szám ismerős lehet, mivel ez majdnem megegyezik az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresetével, ami pontosan 159 150 forintocska a KSH szerint

pénz tinik átlagkereset GfK tanulmány
Forrás: Családi Kasszasikerek Facebook


Az, hogy a KSH adata mennyire köszönőviszonyban sincs a magyar valósággal megér egy külön posztot is, de itt most inkább foglalkozzunk azzal, hogy naivság-e a megkérdezett fiatalok részéről egy ilyen minimum meghatározása. A rövid válaszom erre az, hogy nem. Hosszabban pedig gondoljunk bele, ha az átlag nettó 159 ezer, akkor miért gond az, hogy a megkérdezett tinik, ennél többre vágynak és nem akarnak átlagosak lenni, főleg az első fizetésük terén nem. Nyilván hatalmas naivság elhinni a KSH adatait, de mihez máshoz is viszonyítson egy mai fiatal? Ott van még az a tény is, hogy fogalmunk sincs arról, hogy a megkérdezett fiatalok, milyen munkát szeretnének majd végezni, sőt arról sem, hogy azt hány órában, ami megint csak nem mindegy. Még az sem biztos, hogy Magyarországon maradnának - látva a trendeket – egyre növekvő részük már továbbtanulást is külföldön tervezi. Ezek összességében én azt mondom, hogy egyáltalán nincsenek elszállva ezek a „mai fiatalok”.

Sőt! Remélem, hamarosan felnő egy olyan generáció, ami nem hagyja kizsákmányolni magát, ami kikéri magának a kisember jelzőt, kiröhögi a minimálbért és nem megy el éhbérért vagy közismertebb nevén „szarért-hugyért dolgozni”. 

pénz tinik átlagkereset GfK tanulmány


Nyilván azért az is látszik ezeken a számokon, hogy a fogyasztói társadalom elsőszámú áldozatai határozták meg őket, olyan fiatalok, akik már olyan tudattal szocializálódnak, hogy csak annyit érnek amennyiük van (ugye, Jani?). Így előfordulhat az, hogy az elvárt igényeik baromira túlzóak, mert eltorzította őket a vásárlási láz. Viszont semmi információnk nincs arról, hogy majd mire költenék a pénzüket, lehet egy részét jótékonykodásra vagy esetleg vállalkozást indítanak, amivel munkahelyeket teremtenek. Utóbbira van is esély ugyanis a tanulmány szerint 67 százalékuk lenne vállalkozó, ami jó hír. Viszont a gazdasági ismereteik nagyon gyengécskék, ami pedig rossz, de lássuk be, az unortodox oktatáspolitikának elég komoly felelőssége van ebben (khm erkölcstan, meg khm foci).

pénz tinik átlagkereset GfK tanulmány
Forrás: Családi Kasszasikerek Facebook


Ott van a kutya elásva, hogy ne magadból indulj ki! Én sosem kerestem még meg a KSH-s nettó átlagkeresetet, sőt azt sem tudom, hogy mire költenék olyan sok pénzt. De ha valaki ennél többet akar keresni és meg is dolgozna érte, az miért lenne bűn?

Ezek a fiatalok, majd csak körülbelül 5 év múlva állnak munkába (saját becslés), nagyon remélem, hogy a lelkesedésük is kitart addig és nem hagyják, hogy az önsajnáltató magyar társadalom eldobassa velük az álmaikat. Úgyhogy, ha végigolvastad ezt, akkor, ha hazaértél támogasd a terveiben a gyereked vagy, ha neked nincs, akkor a szomszédét.